Lovisa Walin!

Hawaii day 5

HIKE:

Den här dagen delade vi upp oss. För man kunde köpa extraaktiviteter och jag och några kompisar älskade surfing så vi köpte det. Det fanns också stand up paddle board och kajak. Kajak hade vart så kul men det var jäkligt dyrt så vi tog surfing istället. Då började våran dag med hiking! Vi hikade Diamond Head som är en stor krater. Där uppe, ( tog ca 30 min att gå upp) var det såååå himla fin utsikt. Älskade det!

Sen åkte vi och surfade. Vi blev indelade i grupper och jag och Jessicas grupp var sist så vi hade runt tre timmar först på stranden innan det var vår tur. Men det var bara skönt, vi åt lunch, badade och somnade till på stranden. Sen surfade vi igen. Mycket högre vågor denna gång så det var lite svårare. Och vi som tyckte vi var så duktiga förra gången haha! Men det var skitkul fortfarande men jag skrapade upp benen massor. Fick till och med blåsor på knäna. Vet inte hur haha. Sen skyndade vi oss tillbaka och gjorde i ordning oss för att åka först till Ala Moana, ett stort shoppingcenter. Sen äta middag på en Forrest Gump restaurang. Jag åt shrimp pasta muuums. Detta var en av mina favoritdagar här! 

Hawaii day 4

Har inte haft tid med bloggen men jag vill ändå göra klar det här. Tar dock tiiid.

Allafall, dag 4 var beachday!! Den började bra men yoga kl 7 morgonen i en park vid stranden. Myycket skönt. Först åkte vi till ett fint utsiktsställe, Pali lookout. Tog lite bilder men det var så blåsigt så blev nästan inga bra. Sen åkte vi till en liten stad där vi köpte med oss lunch att ha picknick med på stranden. Vi gick till whole foods och köpte massa olika saker där.

Sen var vi på stranden hela dagen. Tyvärr var det sämst väder på hela veckan just den dagen vi var på en av de finaste stränderna på hela ön. Fortfarande väldigt varmt men blåsigt och kom till och med ett litet regnstänk. Men vi hade kul ändå! Badade i de jättehöga vågor som var, dansade, spelade volleyball, gick promenader, fotade osv. Men det var svårt att få bra foton på grund av blåsten haha!

Sen kom vi hem, gjorde oss i ordning för att äta middag på Hard Rock Café! Det var gott och kul att vara där. Hade aldrig ätit på Hard Rock förut. Efter det hade vi fritid så vi gick runt och shoppade, tittade på street performances osv. 

Hawaii day 3

HEJSAN. Dag 3 bestod av ananasodling, North Shore, Sunset beach, ananasburgare och Polynesian Cultural Center. Återigen, några bilder från Jessica.

ANANASODLING: Köpte fina armband, blommor att ha i håret, gjorde airbrush tattoos, åt ananasglass, var med på några japaners bild som ba kom kom! Haha så sött.

NORTH SHORE / SUNSET BEACH: Här stannade vi för att äta lunch. Jag och några kompisar provade hawaiian specialitet ananasburgare! Supergott. Sen åkte vi till Sunset Beach för att fota, inte bada tyvärr. Så synd när det var perfekt väder för det. Men det var så vackert! Så fint turkost vatten och viiit sand. Dit vill jag tillbaka.

 

POLYNESIAN CULTURAL CENTER: Här spenderade vi eftermiddagen och kvällen. Det var som en Hawaiian. temapark. Man kunde gå runt i olika Polynesian "byar". Hawaii, Fiji, Samoa, Tahiti osv. Man kunde se shower, lära sig dansa hula hula, prova på saker och köpa hawaii souvenirer osv. Det var kul att testa olika danser! Här åt vi även middag på en jättestor buffé och såg sedan en jättebra show som handlade om livet på Hawaii eller något sånt! Därefter åkte vi hem. Alla var så trötta och somnade i bussen.

SVAR

Lovisa: Hej! Jag har följt med ditt utbytesår enda från start. Jag funderar själv på att fara 16/17. I skolan håller vi på med ett grupparbete om USA. Min grupp har fått ämnet: "Det amerikanska skolsystemet" Eftersom jag har läst din blogg ett bra tag, skulle det vara jätte roligt om jag fick ha med lite av dina åsikter och tankar om ämnet. Har du någon mejl som jag kan skriva till? Annars får du gärna svara i ett inlägg. De frågor jag gärna skulle vilja ha svar på är: Bra och dåliga saker med det amerikanskaskolsystemet. Hur fungerar betygsystemet? Hur säger man lärarens namn? När utövar man sport och var? Skillnader mellan det amerikanska och svenska skolsystemet? Åker du i gula bussar till skolan? Vad serveras till lunch? Är det svårt/enkelt i skolan? Vad är "typiskt HighSchool?" Vilken årskurs och sånt går man i? Skriv gärna sånt du tycker är intressant med det amerikanska skolsystemet. Såklart kommer jag även länka din blogg i presentationen. Om du får möjlighet att svara på allt det här i ett inlägg, skulle det vara kul om du kunde lägga ut en bild från ditt HighSchool år som jag kan låna till redovisningen. Skulle vara så otroligt tacksam om du fick tid och möjlighet att svara på mina frågor. Föresten har du väldigt fint namn. Kram

Hej! Nej vad glad jag blir! Det gjorde på riktigt min dag när jag läste din kommentar. Haha men tack, du har ett jäkligt snyggt namn du med! Och du gör så rätt i att vilja åka. Jag ska försöka svara på dina frågor! Känner på mig att det kommer bli ett långt inlägg haha! 

1. Betygssystem: Här får man betygen A, B, C, D eller F. E finns inte av någon anledning. 

A - svensk A eller B

B - svenskt C

C- svensk D eller E

D och F- svenskt F ( ej godkänt)

 

Överlag tycker jag det är rätt lika som det svenska betygssystemet, dock räknas mycket här i procent som sedan blir ett betyg.

2. Lärarens namn: Man säger Mr, Mrs eller Miss och så efternamnet. Haha det var så ovanligt i början. Men nu kommer det bara naturligt, vet knappt några av mina lärares förstanamn. 

3. Sporter: Alla sporter är direkt efter skolan så vilken sport man än spelar är det träning 1,5 - 2 timmar varje dag. Träningarna är på skolan, så på baseballplanen, trackbanan, tennisplanerna osv. Så det finns plan för alla sporter på skolan. Fast jag som gör long distance track, våra träningar består oftast av att springa till olika parker för att ha träningarna där. Cross country träningarna var oftast åka bil till en park. Sporterna är uppdelade i olika säsonger.

Höst - För killar: Football, soccer, cross country. För tjejer: soccer, volleyball, cross country, cheerleading

Vinter - för killar: Basketball, wrestling, swimming. För tjejer: Basketball, swimming, cheerleading

Vår - för killar: Baseball, golf, tennis, track. För tjejer: Softball, tennis, track, golf.

Vissa sporter kräver att man har en klass för det, som t.ex. jag har track class sista timmen A-dagar. Då har vi träning på klassen och inte efter skolan. Så det är skönt! Då slipper man komma hem 6. De sporter som har en class är track, softball, golf, baseball? Är inte helt säker dock. Sen har man matcher/meets med andra skolor runt om i staden och området. Vi har vanligtvis ett meet i veckan ungefär. En annan sak är att eftersom alla sporter är en skolaktivitet måste man ha bra betyg, om man är underkänd får man inte delta. Men jag har inte hört någon som blivit avstängd från en sport men de hotar med det.

4. Skillnader: I princip allt är annorlunda haha! Från början: Det är alltså 4 årskurser i high school, freshmen 14-15 år, sophmore 15-16 år, junior 16-17 år, senior 17-18 år. Så man är ett år yngre när man tar graduation än i Sverige. För jag skulle ha varit 19 och tagit studenten om jag inte åkt hit. Här hade jag tagit graduation i år.

Sen skolan: Man väljer alla sina klasser. Det finns inga program eller linjer som i Sverige. Det finns en lista på vilka credits (poäng) man måste ha för att ta graduation. Man måste t.ex. ha 4 P.E credits. Så om man inte vill ha P.E alla år så måste man inte, utan ha 2 under 2 årskurser. Schemat är som jag sagt förut, A och B dagar. Med 4 lektioner varje dg och lunch emellan. Första klockan ringer 8.40 varje dag sen är tardy bell 8.45. Kommer man efter det får man försening. I början av första lektionen säger man The Pledge of Allegiance. Alltså alla säger i kör med handen på hjärtat, vänd mot flaggan ( som finns i varje klassrum) :

I pledge alligiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Haha det tog mig nästan 4 månader innan jag kunde den utantill. Jag har alltid vart med och sagt det, sjungit nationalsången också osv. Jag har inget emot det! Vissa utbytesstudenter jag pratat med vill inte göra det, eftersom det inte är deras land eller något. Jag tycker det hör till att delta i sånt eftersom vi nu är här! Också känns det så himla amerikanskt och jag vill göra allt sånt. 

Efter the Pledge visas Prok. Som några elever håller i. Det visas på teven och de säger mest dagen, om det är någon aktivitet eller announcements, skolmaten och vilka som har födelsedag. Lektionerna är sedan 90 min långa och man har 4 minuter mellan varje att ta sig till nästa lektion.

Alla här blir jätteförvånade när jag säger att vi måste söka till gymnasiet och att det kan vara svårt att komma in. Här går man i high school där man bor, man kan ansöka att gå till en annan skola men annars blir man automatiskt tilldelad den skola man bor närmast. De tycker här att vårt gymnasium med olika inriktningar är som deras college. För här i high school kan man ta "roliga" klasser. Som keramik och matlagning. Vilket man inte direkt kan i gymnasiet om man inte läser yrkesförberedande ju. För att komma in på college måste man ha bra betyg men det spelar inte så stor exakt vilken matteklass du tagit osv. Man kommer mest in på sina testresultat ändå. Det finns två stora som alla tar. ACT och SAT, fungerar som högskoleproven antar jag. 

5. Bussar: Ja, skolbussarna är gula, alla i hela landet ser likadana ut men nej, jag åker inte dem. Jag har tagit bussen hem två gånger, men det vara bara för att jag inte fick en ride hem. Men det var hemskt!! De enda som tar bussen är freshmen och grundskoleelever och de skrek och var jättejobbiga hela tiden haha. Eftersom alla här har bil så finns det ingen anledning att ta bussen vilket har gjort det "töntigt" att ta bussen. Dessutom måste man skynda sig eftersom den åker ca. 5 min efter att skolan slutar. Åka buss till skolan har jag aldrig gjort, den går kl 8 och jag får ju alltid skjuts av min granne och eftersom skolan ligger 5-10 min bort med bil ( beroende på trafik) åker vi dit 8.30 ungefär och jag gillar ju att sova. Men när vi .tex. ska nånstans med laget åker vi gula bussar.

6. Lunch: Det finns lite olika alternativ att äta. Antingen stannar man i skolan under lunchen och äter antingen medhavd mat eller köper mat där. Att köpa där kostar 2,50 dollar och det finns olika saker Jag tror det är 6 alternativ varje. Det som alltid finns är sallad, pizza, nachos. Sen 3 andra maträtter som varierar, tacos, hamburgare, kyckling, gryta osv. Annars åker de flesta iväg och äter på t.ex. Taco Bell, Chick fil a, McDonalds, Wendys. Alltså bara snabbmatställen. Jag har försökt spara pengar på senaste tiden genom att alltid ta med mig men brukar ändå följa med mina kompisar när de går ut.  Lunchen är dock endast runt en halvtimme lång förutom på fredagar då om man har bra betyg får en timme så då går vi alltid ut och sitter ner och äter.

7. Svårt/enkelt: Jag tycker att det överlag är lättare här. Alla prov är flervalsfrågor men det är rätt många läxor. Lätta men fler. I min government klass t.ex. ser lektionera oftast ut så här: Läraren går igenom saker vi tar anteckningar det han skriver på tavlan sen nästa lektion har vi quiz på det men man får ha sina anteckningar på quizet så har man följt med klarar man sig bra!

8. Typisk high school: Det är ju olika för var och en antar jag men det jag tycker är: Sporterna! Stämningen i publiken, hur man hejar på sin skola. I Sverige hade vi kamp mellan en annan skola en gång om året. Då gjorde folk skyltar, banners osv. Målade ansiktet och hade skolans färger på kläderna och sjunger ramsor. Så var det liksom varje fredag under football season. Och varje match på basketball season också. Och jag älskar det! Sen något annat high schooligt är danserna! Asså homecoming och prom osv. Hur man frågar folk på ett roligt och fyndigt sätt, har en daydate med rolig aktivitet och sedan dansen. Och blomarmbandet, korsage som det heter.

Jag hoppas jag svarade på dina frågor! Har du fler frågor svara jag gärna på dem i ett annat inlägg eller om du vill ge mig din mailadress så jag kan maila dig. 

Här kommer lite bilder som jag dock redan lagt upp som jag tycker symboliserar high school. 

 

ISU concert

Hej! I fredags var jag inte skolan alls somsagt. Gick upp jättetidigt, stressade lite som vanligt och sen hämtade Maddie upp mig. Åkte buss i en timme och kom fram till Pocatello där ISU finns. Idaho State University, där i en aula skulle vi ha rep och konsert. Det var helt ok kul. Rep i 5 timmar kanske inte favoriten men jag gillar personerna i min kör så det var lugnt. Det kallades en festival för det var massa olika körer från olika skolor som alla sjöng var sin sång, sen alla killar tillsammans, sen alla tjejer tillsammans och sen alla tillsammans. Kom hem rätt sent och var jättetrött så jag gick bara och lade mig, somnade 11 och vaknade halv 12. Första gången jag sen jag kom hit som jag inte hade alarm utan sov ut. Och det var så skönt. Hadw inte fått tillbaka energin sen Hawaii så det var skönt att få igen massa timmar sömn. Gjorde dock inte så mycket igår för jag hade huvudvärk och både jag och min värdfamilj var rätt trötta. Kollade ikapp två avsnitt av the bachelor, gjorde granola och middag och såg en film. Idag vaknade jag sent också för jag skippade kyrkan för att skypa med min familj och prata om i sommar när de ska komma. Nu pluggar jag och vi ska snart äta middag. 

Ursäkta för det tråkigaste inlägget någonsin men när kommer lite bilder. Skriver snart om Hawaii igen.