Lovisa Walin!

Wednesday

Hej! Juste berättade ju inte det men detta är sista veckan på första terminen och fullt av finals. Alltså slutprov i alla ämnen, eller nästan. Vissa har projekt istället. Måndag var en vanlig dag men igår och idag har jag prov i vissa klasser och review för prov i andra. Igår var det prov i engelska och spanska och idag body sculpt. Allt har gått bra än så länge men det är fortfarande så stressfullt med finals. Imorgon har jag i government, kör och keramik. Sen är vi lediga på fredag! Ska downtown med Josefin och kanske nån mer, leta klänning till dansen och bara fika och kolla runt i alla mysiga butiker. Downtown är den äldsta delen av Idaho Falls som påminner lite om stan i Uppsala med gågator och caféer överrallt.

På tal om att jag ändrat min klädstil. Detta hade jag på mig idag, kändes inte som jag men jag gillade det!!

Har precis sett tre avsnitt för mycket av Greys Anatomy och ska nu sova!! Godnatt

Frågestund svar part 2

Ebba Lundgren: Sjukt bra blogg! Vad har varit det bästa/jobbigaste än så länge? 

Tack! Ahhh bästa och sämsta. Svårare fråga finns nog inte. Ska försöka svara så ärligt som möjligt, men om du frågar mig om någon vecka har jag säkert ett annat svar för mina känslor om saker och ting ändras varje dag! Det har jag verkligen märkt, vissa dagar går jag på moln och bara är så himla lycklig hela tiden medan andra dagar inte alls är lika bra. Sanna skrev på sin blogg att hon känner känslor mycket större och herregud vad det stämmer. Är jag glad är jag ÖVERLYCKLIG men är jag ledsen är jag verkligen jätteledsen. Blir också mer uppspelt över saker, ahh svårt att förklara men man känner så mycket mer här!! Men tillbaka till frågan.

Bästa: Det som kommer först i mitt huvud är nyårsafton. Jag var med några av mina bästa kompisar, kände mig fin, var på en rolig fest med roligt folk, fick en nyårskyss av Skyler, lärde känna fler personer, och somnade hur lycklig som helst. Perfekt början på ett nytt år! Så ja nyår!!

Jobbigaste: Detta är svårt att svara på. Jag satt och tänkte länge men om jag måste svara blir det nog jul. Jul är så speciell högtid som jag alltid firat på samma sätt med min älskade familj och det var så ovant och annorlunda att göra det på ett annat sätt. Det kändes inte som jul riktigt och jag saknade min familj och Sverige mer än jag gjort någonsin tidigare. Vill inte börja tänka på det för mycket igen, men ja jul var nog det jobbigaste!

-: Kan du inte berätta lite om skillnader du upplevt? Var det jobbigt med kulturkrock? Är amerikaner intresserade av svenskar såsom alla säger?

Skillnader, för och nackdelar Sverige och USA

1. Inga bussar?!?!? Eller tåg. Här är det bil och endast bil som gäller. Cykel skulle kunna funka, men det är för långa avstånd till allt. Vilket gör det svårt för t.ex. mig utan körkort då jag alltid måste fråga folk om skjuts och alltid planera allt så man har skjuts hem om man är med vänner t.ex. Jag tycker att det är så jobbigt att fråga folk om skjuts för jag vill inte tränga mig på men då det är så vanligt är det inte konstigt att de som har bil skjutsar andra så jag måste bara vänja mig. Så ni i Sverige, uppskatta UL och SJ och alla bussar mer än ni gör!!!

2. Det är en sådan självförtroendeboost attt komma hit. Man känner sig så sjukt snygg för amerikaner är mycket bättre på att ge komplimanger. Folk i skolan som jag inte ens träffat förut kommer fram och ba: You are really pretty! Både tjejer och killar liksom, och häromdagen kom en random kille fram och frågade om jag hade färgade kontaktlinser. Amerikaner är verkligen så mycket mer öppna och pratsamma är svenskar, sorry men det är verkligen sant. 

3. Maten. Jag har haft TUR som kommit till min underbara värdfamilj eftersom de äter väldigt hälsosamt. Oftast allafall haha! MEN  det är så lätt att börja äta onyttigt eftersom det är så mycket billigare. För att äta en stor lunch ute på ett snabbmatsställe behöver man inte ens 5 dollar vilket är ca 36 kronor. Och såna ställen finns det mååånga av. Däremot hälsosammare ställen är det flera gånger dyrare. Så maten är överlag bättre i Sverige!

4. Shopping. Har insett hur löjligt dyrt det oftast är i Sverige. Nästan allt här är hälften så dyrt. Både bra och dåligt haha då jag redan nu vet att jag kommer ha lite problem med att få hem allt, men äsch det tar vi då. Nu ska jag bara njuta! Exempel: Jag kommer ihåg att Essie nagellack kostade ca 120 kr. Här kostar de 65 kr. Eller bareMinerals foundation, 450 ish för en burk i Sverige tror jag, här ca 170 kr. LÖJLIGT!

5. Klädstil och utseende. Har upptäckt många intressanta saker här. Folk bryr sig otroligt mycket om deras hår, smink och naglar, speciellt hår. Man ska ha olika frisyrer varje dag. Men kläderna spelar inte lika stor roll. Standard outfit på min skola: Boots av nått slag, svarta tights, sweatshirt/tröja från Victoria´s secret, lockat hår, massa smink och målade naglar. Men de flesta har inte på sig sweats varje dag men det är absolut inte lika "förbjudet" som i Sverige. Annars är stilen här ahh svårt att beskriva så jag visar bilder. Detta är supervanliga kläder som jag ogillar starkt haha!

 

Okej jeans: Dessa jeans är de populäraste, Rocks som de kallas, de är tydligen väldigt dyra. Det ska vara sparkles på fickorna och vita sömmar. Finns både slim fit och bootcut. 

 

Okej den här ogillar jag inte men ALLA har den i olika färger och har ofta på sig sweatpants i samma färg :/ 

 

Alltså det här är inte vanligt alls på min skola men går man till the mall eller walmart osv ser man huuur många som helst med hoodies men typ löv och kvistar på?? Kanske för hunting jag vet inte men man ser det överrallt och jag förstår inte. 

Överlag tycker jag ändå att folk klär sig väldigt bra här!! Stilen är lite bohemiskt chic och lite cowboy. Börjar faktiskt gilla stilen mer och mer! Kläderna är mer färgglada här, alla mina vänner säger jämt att jag har på mig för mycket svart så jag försöker använda mer färger haha. 

2. Nej jag tyckte faktiskt inte att det var jobbigt med kulturkrock. Jag vande mig snabbt vid allt här och min värdfamilj säger att jag passar så bra in här! 3. Har svarat lite på det innan men ja, det är dem! Även om de inte vet så mycket om oss förutom att vi är blonda och har blå ögon. De tror att alla har det och alla frågar om jag älskar Swedish Fish. Det är så kul för det är inte ens svenskt.

Jennifer: Du skrev att du gick på cross country? Vad är det asså hur funkar det?

Japp det är terränglöpning! Så vi hade träningar varje dag ca 2 timmar efter skolan. De såg olika ut, vissa dagar intervallar, vissa långa sträckor, ibland sprints. Sen tävlade man mot andra skolor i 5 km i olika lopp. Låter jobbigt men det var så otroligt roligt och jag lärde känna så många människor. Man höll sig vältränad och mådde väldigt bra. Saknar det jättemycket men snart drar track säsongen igång så det ska bli så kul!!! 

Emma: 1. Tycker du man ska göra delstatsval? 2. Vad är det bästa/sämsta med Idaho som stat? :) 3. Hur svårt är det med engelskan både i skolan och i allmänhet socialt? :) - Är det lätt att förstå och bli förstådd eller var det jätte svårt i början/svårt fortfarande?

1. Personligen tycker jag inte det! Eftersom det är värdfamiljen som väljer studenten begränsar man ju möjligheten att få den perfekta familjen om man bara väljer en stat. Och har säkert skrivit det förut men bara för att man kommer till California betyder det inte att man kommer nära havet t.ex. Eller att man trivs ens, och det är inte platsen man bor på som gör ens år det är människorna man träffar! 2. Har svarat på den frågan tidigare! 3. Engelskan är inte så svår när man umgås med vänner eller familjen. Ibland är det kanske nåt ord jag inte förstår men då frågar jag bara. Och jag känner att jag kan uttrycka mig bra så det går lätt. Och lättare och lättare dessutom ju längre tid som går såklart! I skolan kan det vara lite svårare men fattar jag inte något så frågar jag bara. 4. Lite samma fråga men nej det är absolut inte jättesvårt, hade redan rätt bra kunskaper så jag har aldrig känt att språket varit ett problem!

Filippa: Är det lätt att få vänner? Har du många vänner? Vilka är du mest med? Kommer du ta graduation?

Också svarat på det tidigare men både ja och nej. Det beror helt på en själv, hur man är som person. Jag har några jättenära vänner men mååånga som jag hänger med men kanske inte är så bra vän med om ni förstår. Nej jag kommer tyvärr inte graduation då min skola inte tillåter några utbytesstudenter att göra det. Det suger men jag kan inte göra något åt det, har försökt men det gick inte :(

1.Är det många andra utbytesstudenter på din skola? 2. Pratar du helt flytande engelska nu och är det sant att man börjar tänka/drömma på engelska? 3. Vad saknar du mest i Sverige och vad saknar du minst? 4. Vad är det bästa och sämsta med USA? 5. Kan du skriva om de största skillnaderna mellan Sverige och USA? Några frågor hehe.. Läser din blogg varje dag, den är så bra! Kram

Tack så mycket vad kul!! 1. Ja det finns runt 25 på min skola. Även om jag har lärt känna några och verkligen gillar dem tycker jag ändå att det är synd. Man blir ju mer speciell om man är ensam! 2. Nja inte flytande men det flyter på väldigt bra. Många är imponerade över att vi i Sverige lär oss engelska i lågstadiet. JA! Det är verkligen sant, trodde inte riktigt på det men alltid när jag tänker i huvudet är det på engelska. Och drömmer gör jag också på engelska. Har tydligen börjat prata i sömnen massor och alla jag sovit över med säger att jag säger saker på engelska. Sjukt konstigt, gjorde det knappt alls i Sverige men här gör jag det helat tiden?? Hur slutar man, hjälp tack!! 3. Saknar mest: Det första jag kommer och tänka på är mat. Jag saknar Bregott, Arla mellanmjölk, hushållsost, KAFFE och bröd. Saknar nyttigt bröd, Lingongrova, Hönökaka, FRÖFRIA, tunnbröd framförrallt Tuttul från Leksand. Åh ni anar inte vilken craving jag får just nu:( Annars saknar jag ju såklart mina vänner och familj otroligt mycket. Lol att jag tänkte på mat före det haha!! Vad jag saknar minst: Att behöva anstränga mig så mycket i skolan, att det under vintern är mörkt i princip dygnet runt, hur ytliga och svåra folk i min ålder kan vara, att ALLT kretsade runt alkohol ( när jag kommer hem har jag ju dock inte det problemet WIHO!) dyra priser överrallt speciellt för mat. Det är vad jag kom och tänka på nu! 4. Känns som jag halvt svarat på det redan. 5. Redan svarat. 

 

SVAR PÅ FRÅGESTUNDEN OM USA part 1

Hej! Tog tag i det och svarade på några frågor. ÄNTLIGEN va, förlåt så mycket. Part 2 kommer inom kort :)

Amanda: Vilka har du kommit närmst? Har du fått någon crush? :) Älskar din blogg, har precis börjat läsa den!

Tack så mycket. De personerna jag kommit allra närmast är två tjejer från min body sculpt klass, Bailey och Breawna (Bre). De är båda juniors så ett år yngre än mig men här så spelar åldern ingen roll. Alla hänger med alla, vilket jag trivs jättebra med! Sen har jag kommit jättenära Josefin som är den andra svenska utbytesstudenten. Vi klickade så sjukt bra och har alltid så roligt, mi love her very mucho! Sen såklart många fler men dessa är mina närmaste kompisar! Hmmm jo har en del crusher hehe, får se om det blir nåt mer lol. Det är lätt att bli småkär i killar här för folk är så öppna, alltmänt trevliga och inte rädda för att ta kontakt osv. Börjar gilla Skyler mer och mer, men vi får se hehe!

 Bre, Bailey, Josefin

Sofia: Hej! Gillar verkligen din blogg. Vad kostade det att åka som utbytesstudent? Hur är det att prata engelska, var det svårt att ställa om sig helt? Är det lätt att få kompisar? Hur är killarna?

Hej och tack! 1. Om jag minns rätt så blev det sammanlagt strax under 100 000 kr med försäkring, vaccin, läkarbesök, fickpengar, bagage osv. 2. Om det var! I början med värdfamiljen behövde jag tänka varje gång innan jag pratade och jag tyckte det var väldigt svårt att uttala orden rätt. Så jag sluddrade en hel del. Men nu går det jättebra tycker jag. Jag känner att jag har blivit sjukt mycket bättre och det går mycket mer flytande nu. Jag tycker jag pratar felfritt hehe, men så kommer nån och säger att den gillar ens accent :( haha. Så kanske inte helt felfritt men på god väg! På sistone har jag faktiskt fått massa komplimanger för mitt uttal. Någon frågade häromdagen: Men vart är du från du har ju inte ens en accent.. Blir så GLAD!! 3. Ja, det är lätt att få kompisar bara man är social och med på saker. Man kan absolut inte vara tyst och vänta på att folk ska börja prata med en utan man måste ta för sig och våga börja prata. Men det är inte så svårt, folk är lätta att prata med här. Om du inte vet vad du kan säga i början kan du alltid fråga massa saker, även om du redan vet svaret. Det är ett bra sätt att starta en konversation! 4. Killarna här är så roliga. Så fort man säger att man är från Sverige blir de jätteintresserade. De kan vara väldigt på, och för man är blond och blåögd så de tror att alla svenskar är det för Josefin är också det haha. Men det är bara roligt tycker jag, de flesta är väldigt söta och sköna. 

-: Gjorde du delstatsval? Vad är bäst/sämst med Idaho?

Nej, jag gjorde inte delstatsval. Jag ville låta det bli slumpen! Hmm svår fråga haha. Bästa:
-Folk är verkligen så snälla, trevliga och hjälpsamma mycket på grund av deras religion, mormonerna. Få skjuts av en främling här är vanligt, vilket jag aldrig skulle våga i Sverige.
- Naturen är så annorlunda och fin
-Alla mina kompisar och min bästa värdfamilj bor här <333
-Solned/uppgångarna här är så VACKRA!
-Vädret här är rätt lika som Sverige så jag är van med det. Snö på julafton hade varit synd att missa!

Sämsta:

-Att vädret är lika, kallt och mycket snö. Kul ibland men jag fryser hela tiden.
- Det finns inga bussar!! Måste alltså tigga skjuts, cykla eller gå. Vilket går men oftast är det så långa avstånd till allt så man måste åka bil.
- Finns inget IKEA hehe... 
Kommer faktiskt inte på nått mer.

Bres bild men så här ser det ut de flesta morgnar!!

 

Albin: Är det mer eller mindre plugg i skolan och vad är lättast Sverige elr USA?

Det är mycket mindre här än i Sverige! Och mycket lättare också. Alla prov här är flervalsfrågor, sant eller falskt, ja eller nej osv. Fast det beror såklart också på vilket ämnen man läser men min svåraste kurs, som också är den svåraste engelska kursen har vi mest diskussioner och arbete på lektion och inte så mycket läxor förutom t.ex. läsa några sidor. Alltså, det är definitivt mer plugg i Sverige jämfört med vad jag läser nu. 

Ingrid: Hur var första dagen/kvällen med värdfamiljen? Är det stor skillnad på hur man umgås jämfört med Sverige? Och framförallt: När kommer du hem?? Saknar dig bästa

Eftersom mitt plan var försenat så kom jag fram vid 10 på kvällen ungefär istället för 4 på eftermiddagen. Så det enda vi gjorde var att gå och lägga oss, jag var tröttast av alla och kommer inte alls ihåg vad vi sa eller något haha. Kommer dock ihåg att min väska inte kom på rullbandet eftersom den hade åkt ett flyg innan mig och paniken jag fick över att dels ha missat flyget och kommit fram mycket senare sen att alla ens saker var borta. Den fanns på flygplatsen som tur var så allt löste sig. Men det var en omtumlande dag. Somnade gott och vaknade upp utan aning om var jag var. Det var bara min värdmamma, syster och jag som var hemma och vi pratade en massa, gjorde picknick mat och tog en cykeltur till forsen där vi hade picknick. Jag kommer ihåg att allting kändes jättebra. På kvällen åt vi pizza såg film och pratade om regler och sånt. Det var en väldigt bra första dag och jag kände mig väldigt välkommen!

Hur man umgås: Ja det är rätt stor skillnad. Man går mer på dejter här, tjej och kille eller i grupper med kompisar. Man går ut och gör mer saker här asså, t.ex. spela bowling/lasertag osv. Det är också lättare att åka iväg på i princip alla har bil. Sen handlar mycket det man gör om sport, varje fredagkväll under football säsongen var det ju match och då umgicks man på det sättet. Jag älskade det och saknar matcherna nu, nu är det ju basket men jag gillade det mer när det var utomhus. Och man äter mycket haha, mycket snabbmat och glass osv, men så är det ju i Sverige också. 

Jag kommer antagligen stanna över Fourth of July och sen vill min familj komma också. Det är lite oklart just nu men troligtvis kommer jag hem någongån i mitten/slutet av juli.

Älskade Ingrid, jag saknar dig massor! Puss pårej

Utbytesstudent nästa år: Hej! Jag vill åka nästa år och har precis börjat med ansökningarna. Hur lång tid tog det tills du fick värdfamilj? Skypade ni mycket innan du åkte? Var det stelt i början med familjen eller kändes det bra med en gång? Asbra blogg, kommer följa den under hela ditt år!

Hej och tack så jättemycket! Vad kul, världens bästa beslut som kan tas någonsin så du gör helt rätt! Jag blev klar med min ansökning i slutet av februari om jag minns rätt och fick min första värdfamilj i slutet av april. Min nuvarade värdfamlj fick jag i maj. Vi skypade faktiskt ingenting. Vi skickade en hel del mail och några vykort men skype blev faktiskt aldrig av, med det gjorde ingenting! Nej det var inte stelt i början, men mer artigt liksom än med sin vanliga familj, men det är ju ganska självklart. Men ja, det kändes bra med en gång!! Tusen tack igen, blir så glad! Kram

-: Hur är det med politiken? Talar amerikanerna om de politiska problem som finns, tillexempel det som pågår i ferguson och mellanårsvalet? Fyller deras kunskap stereotypen för hur en amerikan resonerar? Är det många som är intoleranta och är homofober, transfober, sexister och rasister? 

Alltså politik är inget man pratar öppet om och jag inte helt säker på hur jag ska svara på din fråga haha men jag ska försöka. I den här staten och staden är de flesta republikaner med rätt konservativa åsikter. Inte alla såklart men majoriteten. Dessutom är deras religion LDS (mormoner) väldigt konservativ. De är inte homofober, men det var bara två månader sedan homosexuella fick rätt att gifta sig och det var rätt många som protesterade. Det är för att deras religion går emot det, homosexuella får t.ex. inte gifta sig i templet. Vet inte vad du menar med om hur en amerikan resonerar fyller stereotypen, men öppenheten som finns i Sverige bl.a. har de här inte riktigt. Eller vissa delar i Sverige alla fall, vad händer egentligen?? Sätter eld på moskéer?

Ida: Har du mycket hemlängtan? Hur ofta pratar du med din familj och vänner i Sverige?

Det beror helt på vilken dag du frågar men de senaste veckorna har jag inte haft det alls. Har trivts så troligt bra på sistone, mycket saker har hänt så jag har varit upptagenm alltid hängt med vänner på helgerna och det är bl.a. det som gör att jag älskar det här livet så mycket! De veckor som inte är så händelserika kan jag ibland att jag saknar Sverige så jag försöker hålla mig sysselsatt för det är då jag trivs allra bäst här. Men överlag så nej, har inte alls mycket hemlängtan. Jag pratar med min familj via Skype några gånger i månaden. Vi har kört varje söndag i några månader nu men på sistone har jag varit upptagen/ inte velat prata svenska så har inte pratat med dem på ett tag. Men vi skriver rätt ofta på Facebook. Skypar ibland med mina vänner men rätt sällan. Beror främst på att det är svårt att hitta dag och tid som passar med tidsskilladen osv. Men har kontakt med dem på Snapchat, Instagram osv.

Tanya: Har du nån crush?

Hehe, om jag har!!! Har flera stycken men just nu är det fram för allt Skyler! Vi smsar och pratar ibland i skolan när vi ses. Kan säga att det är väldigt lätt att få crush på fok när alla är så jäkla gulliga haha! När de ser bra ut, är trevliga och inte är rädda för att ge en komplimanger är det inte svårt alls att börja gilla dom. Haha mina vänner säger att jag pratar om nya killar varje vecka... Ouupps

MUSIC

Hej jag kom på en sak jag ville skriva om, nämligen musik!! Vet att man lyssnar på ungefär samma men tyckte ändå det skulle vara intressant att visa vad alla lyssnar på här. 

När jag kom här och i början av min tid här var det här några låtar ALLA lyssnade på HELA tiden och gick alltid på radio:

 

Vissa av dem var mest i början som jag hörde så mycket men vissa lyssnar folk fortfarande på. Sen kom ju Taylor Swifts nya album ut och alla älskar det här. Finns ju inte på Spotify så kan inte lägga upp men annars så One Direction är stört populära här, jag har börjat lyssna på dem både nya och gamla och fullkomligt älskar det haha! Så ja, allt vad du tycker ändras när du kommer till ett nytt ställe. Bara så ni vet :)

De jag lagt märke till senast:

 

Och många fler såklart. Men det vore jättekul om någon kunde kommentera vad alla lyssnar på i Sverige om det skiljer sig och de populäraste låtarna!! Så skriv vad era favvisar är, får massa frågor om vad man lyssnar på i Sverige. Tack!! :)

Last week summary

Hey! Small break but now I'm back on track, promise! I'll tell you all about what have happened since I last wrote something here. The only reason I remember is because of my photos! So that's what I always do, look at my photos. The days here kind of blur together and it's hard to remember what happened on what day. Guess that means I have to post here more often. I'll give it a try! So my last post tells me it was from a week ago, which actually feels like forever ago. That's unusual but definitely a good thing! I don't want the days here to go by fast. Anyways, since then I've done lots of things. I'm just gonna go day by day, or like when stuff happened. So last time I wrote it was the night before last Sunday. Sunday's are usually really lazy, first church and then just stay home at the house. Take naps, watch movies etc. You are with your family, not friends. Very different from Sweden!

 

Monday was just normal! On Tuesday Maddie helped me ask Skyler to Sweethearts. It's the next school dance and it's girls choice. We made the poster (as a candygram), it turned out great and everything but then we realized that he wasn't staying at his old house nor had he moved in to his new one so we didn't know where to go leave it! Kinda disappointed we went home again. And I stayed up late finishing my Government homework, rewriting the WHOLE Constitution in modern English.

Wednesday we went skiing with Ski Club at Kelly again. So much fun!! I went with Kylie, Josefin, Carter and a couple of Kylie's friends. I had a great time! But my phone died so I couldn't take any pictures except from during the bus ride..

Thursday! Nothing special during the day, Body Sculpt with my faves Bailey ( picture) and Bre. Took a nap after school, made dinner and then went out with Xixi to finally ask Skyler for real. So apparently his house is walking distance from mine and that's just perfect!! He got it and I was so nervous but he texted me and sounded really glad!! He hasn't officially answered me yet ( he is supposed to do it in a fun way too). But I hope he will!

Friday: I went to a surprise goodbye party for Gabi, an exchange student from Brazil who's going home this week. Feels so weird that she's leaving. I can't even imagine going home now. Like this is our life now! Kylie picked me and Josefin up around 10 because Josefin wanted to ask her date for Sweethearts. Then she slept at my house because her host family was out of town for the weekend.

Saturday, went shopping all day with Josefin and then we hung out with Skyler, Nyles, Carter and Brad and two other girls who left pretty early. We went off roading which was hilarious and then we played FIFA. Haha that's kinda what you do here but it was really fun! Josefin slept over again so on Sunday we went to church together. And then I didn't really do anything the rest of the day. Made cinnamon rolls with my host mom and today we went around our neighborhood and delivered them to people.

It's like 9.30 and I'm struggling to even keep my eyes open so I'll just go to bed. Good night!